Setiap kali ada majlis kenduri kahwin, abah selalu diminta bernyanyi. Abah membalut mikrofon dengan sapu tangan. Abah memakai cermin mata hitam. Dan abah akan menyanyikan lagu 'SRI MERSING". Akhirnya, abah masyhor dengan gelaran 'Am Sri Mersing'.

Selasa, 20 Januari 2015

Aiskrim Roti

Minggu lepas, balik kampung nak ziarah mak. Semasa memandu masuk, terserempak dengan Cina jual aiskrim tak jauh dari rumah doktor Jerman. Yop tetiba saja teringin nak beli.

"Apek, aiskrim roti ada ka?"

"Ada.." satu jawapan yang amat menggembirakan Yop.

Dah lama Yop tak pekena roti aiskrim. Yop ingatkan roti aiskrim ni dah pupus dek zaman IT.

Berbunga-bunga di hati Yop melihatkan apek mengeluarkan roti bun dan memotong di tengah-tengah. Kemudian meletakkan hampir 5 skop aiskrim di celah-celah roti.


"Gua kasi lu extra aiskrim." ujarnya lalu menghulurkan roti aiskrim yang berbonggol seolah-olah mau terkeluar semula airkrim itu. Hati Yop seperti terbang ke zaman 70an dulu.

Ya... zaman Yop remaja dulu aiskrim seperti inilah yang menjadi kegemaran. Cina aiskrim akan lalu di depan rumah waktu petang dengan dentingan locengnya. Zaman itu, penduduk Kampung Kepayang boleh dikatakan agak berada berbanding zaman 60an. Jadi, untuk anak-anak merengek mendapatkan aiskrim tidaklah tersangat susah.

Cina aiskrim ni pun pandai juga cari duit. Kalau lalu di depan rumah yang membuat kenduri kahwin atau ada keramaian di masjid, Cina aiskrim akan menungkatkan basikal dan tunggu lamalah dia menanti pelanggan.

Memang tidak dapat dinafikan, Cina aiskrim ini adalah salah satu dari beberapa elemen yang menjadi pemangkin kepada keindahan Kampung Kepayang yang begitu nostalgik selain Cina jual kopi mesin, Cina jual ikan yang dikenali sebagai Pendek, Cina jual kain yang digelar Kelentong, Keling panjat pokok nyior, Keling botol, Cina yang beli ayam dari penduduk kampung, Cina batang pisang, Arab jual kain dan minyak atar serta mungkin banyak lagi yang Yop terlupa nak sebut di sini.

Kesemua mereka amat Yop rindukan dan mungkin tidak akan ada lagi di beberapa zaman selepas ini!

1 ulasan:

Azizi Ahmad Termizi: berkata...

Salam Yop

Memang menyelarakan aiskrim roti. Tapi dah tua2 ni kena control la..:-)

Azizi