Setiap kali ada majlis kenduri kahwin, abah selalu diminta bernyanyi. Abah membalut mikrofon dengan sapu tangan. Abah memakai cermin mata hitam. Dan abah akan menyanyikan lagu 'SRI MERSING". Akhirnya, abah masyhor dengan gelaran 'Am Sri Mersing'.

Sabtu, 3 Januari 2015

Nik


Baru dapat tahu bahawa Nik telah pun pergi menghadap Ilahi. Dia lebih tua dari Yop; makanya umur dia mungkin sekitar 56. 

Nik adalah kawan sepermainan. Sama jugalah dengan adiknya, Lemi. Sama-sama main masak-masak, main polis sentri, main kondang kondi, main gambar, main gasing, galah panjang, mandi sungai, curi kacang tanah kebun Cina tepi rel keretapi kat Kampung Jawa sambil baling ketul tanah yang keras ke arah gerabak keretapi lalu, letak paku atas rel kononnya nak buat pisau, memancing di kolam Kak Naha (yang sekaranag dah jadi tapak masjid baru).

Nik juga yang perkenalkan dan selalu pinjamkan Yop rekod Bad Company, Led Zeppelin, Deep Purple, Bee Gees dan banyak lagi.

Dan yang Yop paling ingat ialah bila Yop hampir lemas semasa mandi di Sungai Wan Jaba, Akibat mahu menyahut cabaran kawan, Yop terjun dari atas batu yang tinggi ke dalam sungai. Bila timbul semula dan tak dapat nak berpijak ke dasar, Yop terkapai-kapai di muka sungai. Nik terjun dan menarik Yop ke tebing.

Nik pernah anjurkan perlawanan sukan persahabatan di bawah Belia 4B Kepayang dengan belia Chemor. Kami beramai-ramai naik bas ke sana.

Ha... Ha.. Sebenarnya, masa kecil dulu Yop selalu jadi bahan 'buli' tapi dalam bulinya itu sebenarnya dia masih baik...

Tiada ulasan: