Setiap kali ada majlis kenduri kahwin, abah selalu diminta bernyanyi. Abah membalut mikrofon dengan sapu tangan. Abah memakai cermin mata hitam. Dan abah akan menyanyikan lagu 'SRI MERSING". Akhirnya, abah masyhor dengan gelaran 'Am Sri Mersing'.

Ahad, 12 Julai 2009

Kia'Itu adalah foto kami sekeluarga. Sudah tentu anak yang paling tinggi duduk di belakang adalah Yop. Rasa-rasanya tika itu Yop masih sekolah rendah sebab berbaju batik. Kanan sekali adalah Kedek. Kemudian Hanapi, adik yang paling bongsu ( nanti aku ceritakan ), Niza, Darul, Duyah dan Matun. Baju Matun dan Duyah mak buat sendiri.

Adik yang bongsu, yang duduk di atas riba abah itu adalah Muhammad Nor. Akan tetapi disebabkan dia suka menangis maka dipanggil Kia'. Sewaktu dia sudah pandai merangkak, dia suka pergi ke tepi tikar getar di rumah. Kalau senyap aje tu, tak lain projeknya ialah menyelak tikar getah. Kemudian mencolek habuk/pasir yang ada dicelah tikar dan memakannya. Tak tahu Yop kenapa dia gemar sangat makan yang itu.

Kalau dia masih hidup Yop agak dia berumur awal 30an. Masih ingat lagi masa itu hujan lebat. Dia demam. Masih terbayang mak meribanya di ruang tengah rumah ( di depan bilik Yop). Mak menangis melihatkan Kia' seperti dalam nazak. Mak panggil Wan Biah minta jampikan sesuatu.

Akan tetapi Allah lebih menyayangi Kia'. Mata Kia' juling ke atas bersama dadanya yang berombak dan akhirnya tidak bernafas lagi. Mak menangis. Yop masa itu hanya melihat suasana yang Yop pertama kali saksikan.

Selain Kia' Yop juga kehilangan seorang adik perempuan bernama Ainon. Kalau dia masih hidup umur nya kini sekitar 46 tahun. Dia kakak kepada Kedek. Aku tak ingat lansung wajah Ainon. Mungkin masa itu aku masih terlalu kecil.

Begitu sejarah di sebalik foto itu. Dan foto itu ada bersamaku di sini. Aku 'seludup' keluar dari rumah mak di kampong tanpa siapa pun mengetahui.

Tiada ulasan: