Setiap kali ada majlis kenduri kahwin, abah selalu diminta bernyanyi. Abah membalut mikrofon dengan sapu tangan. Abah memakai cermin mata hitam. Dan abah akan menyanyikan lagu 'SRI MERSING". Akhirnya, abah masyhor dengan gelaran 'Am Sri Mersing'.

Rabu, 22 Julai 2009

Hobi Abah

Abah mempunyai banyak hobi. Selain menyanyi dan bermarhaban, abah suka bela burung merbok dan terkukur. Hingga sekarang masih terngiang-ngiang di telinga Yop bagaimana setiap pagi Yop akan terdengar bunyi burung merbok abah berbunyi.

Abah juga suka ambil gambar. Yop sempat tengok kamera yang kita tenang dari atas untuk memastikan ruang gambar itu cukup sebelum memetik suis. Kemudian mentol lampu akan mengeluarkan cahaya yang cukup terang sebelum lensa kamera merakam imej yang ada di hadapan abah.


Abah pandai ambil gambar. Dan abah tak kekok pergi ke hadapan majlis untuk ambil gambar. Hinggakan taukeh Cina tempat abah cuci gambar pun rasa hairan macammana abah boleh ambil gambar-gambar seperti ini.


Rasanya tak perlu diceritakanlah siapa dan dimana gambar-gambar di atas abah ambil. Dan rasanya kalian pun tentu sama hairan dengan taukeh Cina tu kan!

2 ulasan:

maiyah berkata...

Yop.. antik kamera tu, mesti abah yop punya banyak kenangan yang lebih adventure.

Azizi Ahmad Termizi: berkata...

Ada durian di Kepayang sebelah hilir. kat rumah saya ada beberapa batang. di dusun nyang saya (tepi sungai Kinta) pun banyak tapi pokok2 tua dah lama tak berjenguk.

Azizi