Setiap kali ada majlis kenduri kahwin, abah selalu diminta bernyanyi. Abah membalut mikrofon dengan sapu tangan. Abah memakai cermin mata hitam. Dan abah akan menyanyikan lagu 'SRI MERSING". Akhirnya, abah masyhor dengan gelaran 'Am Sri Mersing'.

Sabtu, 2 April 2016

Azan

foto hiasan

Angin kuat dari biasa hari ini di kawasan rumah Yop. Hinggakan bumbung depan rumah Yop menggelepar seperti akan tercabut.

Yop teringat semasa kecil dulu di kampung. Bila angin kuat bertiup kencang, pokok nyior belakang rumah akan melintuk liuk seperti mau tumbang menghempap rumah.

Ada ketikanya bila kami terasa takut, mak akan suruh kami adik beradik semua turuh ke bawah rumah. Mak akan suruh Yop azan (bang). Abah tak ada sebab belum balik kerja.

Yop pun memekap tangan ke telinga; melaungkan azan. Tapi angin tetap juga tidak reda. Walaupun begitu... alhamdulillah, pokok nyior itu seingat Yop belum pernahlah tumbang menghempap rumah. Akarnya kuat mencengkam tanah. Kalau tak salah, pokok nyior itu akhirnya, ditebang sendiri oleh orang yang mak upahkan.

Mengingatkan hal itulah... tadi, Yop pun melaungkan azan di muka pintu sambil dalam hati mengharapkan Allah mengasihani Yop yang bimbang bumbung akan terbang kerana strukturnya memang sudah tidak kuat.

Itulah kita...ya! Bila terdesak dengan masaalah atau bala, barulah ingatkan Tuhan. Barulah nak berserah diri sepenuhnya pada Tuhan. Tapi bila dah senang.... lupa pada Dia! 

1 ulasan:

Opera Tukang Beca berkata...

salam. singgah baca...